Potrawy włoskie cenione są na całym świecie za to, jak smakują. Jednak trzeba mieć świadomość tego, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom kucharzy, ale także składnikom używanym do przygotowania. Wielu mistrzów kuchni używa wyłącznie produkty włoskie oryginalne, przez co ich potrawy smakują doskonale. Tak jest chociażby w przypadku mozzarelli, która stanowi nieodłączny składnik wielu potraw, w tym cieszącej się taką popularnością pizzy.
Mozzarella włoska, jaką najczęściej spotyka się na sklepowych półkach, produkowana jest z krowiego mleka. Występuje najczęściej pod postacią miękkich, niewielkich kulek umieszczonych w serwatce. Można ją bez problemów kroić nożem, lecz również i rozdzielać palcami na kawałki, jeżeli ma dobrą jakość to wtedy się będzie charakterystycznie strzępić. Jednak aby ten ser faktycznie miał odpowiedni smak, to trzeba dużego doświadczenia podczas jego wytwarzania, oraz najwyższej jakości składników. Ciekawą, choć jeszcze niezbyt popularną wersją jest mozzarella włoska.
Jeśli chodzi o nią do każdej z kulek zostaje dodana nieduża porcja śmietany, jaka później się znajduje w charakterystycznej torebce. Smak tej odmiany jest wyjątkowo delikatny i maślany, przede wszystkim dzięki zawartości śmietanki. Inaczej smakuje mozzarella buffala, jaka uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych wersji. Lekką kwaskowatość i wyrazistość zawdzięcza ona dużej ilości tłuszczów, pochodzących z mleka bawolic, z którego jest ona robiona.
+Tekst Sponsorowany+