Chyba każdy miłośnik kuchni włoskiej wie co to mozzarella. Żadna w zasadzie pizza nie obejdzie się bez tego sera, lecz często jest stosowany również jako składnik wielu innych potraw. W zwykłych sklepach rzecz jasna można kupić produkty przypominające oryginały z Włoch, lecz tak naprawdę daleko im do nich będzie.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie kulek zanurzonych w serwatce. Ma dość miękką strukturę i cechuje się bardzo delikatnym smakiem. Po roztopieniu dość mocno się ciągnie, przez co świetnie smakuje na pizzy i innych ciepłych daniach. Ale można ją rzecz jasna także zjadać bez ogrzania, chociażby w formie dodatku do sałatek. Dla jakości mozzarelli bardzo ważne są oczywiście wszystkie składniki, lecz również sposób jej przygotowania. W teorii nie jest on trudny, lecz wszystkie szczegóły i niuanse powodują, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.
Klasyczna mozzarella jest produkowana przede wszystkim z mleka krowiego, lecz Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do produkcji której używane jest mleko bawołów. Całkiem niedawno jeszcze temu ten rodzaj sera nie cieszył się specjalnym uznaniem, również ze względu na kłopotliwe przechowywanie. Lecz powoli zaczął przekonywać swoim niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Te różnice biorą się z faktu, że mleko bawole posiada większą ilość tłuszczu, co ma znaczący wpływ na kulinarne doznania. Ser ten jest lekko kwaśny, lecz równocześnie bardzo smaczny, ma też wiele właściwości zdrowotnych.
Bardzo ciekawie również smakuje mozzarella burrata, która zaczyna być dopiero popularna wśród naszych konsumentów. Przeważnie wytwarza się ją z mleka krowiego, ale z odrobiną śmietanki. To zapewnia delikatny maślany posmak, od którego wywodzi się zresztą nazwa tego sera. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, lecz posiada w środku serowy woreczek. W zwykłym sklepie tego typu sery są trudne do znalezienia, jeżeli ktoś zamierza taki kupić, to znaleźć powinien jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.