Od jakiegoś czasu napój zwany granitą zaczął się cieszyć coraz większym zainteresowaniem. W rzeczywistości nie można go do końca nazywać napojem, ponieważ składa się z płynu i zmrożonych kryształków lodu. Według oryginalnej receptury robi się go z wody, cukru oraz soku z cytryny, ale obecnie sprzedawcy oferują mnóstwo rozmaitych wersji smakowych. Z uwagi na świetny smak i orzeźwiające właściwości granity są bardzo chętnie kupowane, szczególnie w letnie dni. Do ich zrobienia przede wszystkim konieczny będzie jakiś granitor, takie urządzenia aktualnie są dostępne w wielu modelach i wersjach.
Sama zasada ich działania jest bardzo prosta, a przygotowanie przepysznych deserów nie będzie wymagało specjalnego szkolenia. W pojemniku należy umieścić wszystkie składniki, to znaczy głównie cukier oraz wodę, ale też i smakowe dodatki, w tym musy z naturalnych owoców. W pojemniku bez przerwy pracuje mieszadło, które ma dwa zadania.
Po pierwsze utrzymuje należytą konsystencję mieszaniny, dzięki czemu w każdym momencie można ją wlać do kubka. Lecz ruch obrotowy w połączeniu z wyrazistymi barwami granity bardzo przyciągają wzrok klientów i zachęcają do zakupu. Granitor może utrzymywać temperaturę deserów w przedziale od minus czterech stopni do zera, a niektóre modele mają też możliwość ustawienia temperatury dodatniej. Każdy pojemnik wyposażony został w praktyczny, wygodny kranik, dzięki czemu schłodzony płyn przelać można do opakowania do granity i podać klientowi.
Bardziej wyspecjalizowane wersje granitorów dysponują jeszcze większymi możliwościami. Da się w nich między innymi niezależnie regulować temperaturę roboczą dla każdego z pojemników, gęstość uzyskanej mieszanki czy przestawić pracę na tryb nocny. Na pewno będą świetną opcją na biznes, zwłaszcza że nie wymagają wysokich nakładów na starcie. Wystarczy kupić dobry granitor, podgrzewacz do sosu i kilka innych akcesoriów, żeby rozpocząć sprzedaż. A w sezonie, w ciepłe dni na pewno można będzie liczyć na dużą ilość klientów szukających ochłody.