O smaku wielu kultowych potraw, takich jak na przykład pizza będą tak naprawdę decydować drobiazgi, chociażby takie jak zastosowane do przyrządzenia składniki. Ale aby rzeczywiście tak mogło być, to trzeba ją zrobić z odpowiedniej jakości mąki i wszelkich dodatków, w tym mozzarelli. Ten gatunek sera jest produkowana przez wiele firm w różnych krajach, lecz jedynie mozzarella włoska będzie smakować faktycznie tak, że nikt się jej nie oprze. Bierze się to z paru czynników. Po pierwsze bez względu na odmianę mozzarelli, a Włosi mają ich kilka, wszystkie są wytwarzane według tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
Najsmaczniejsze sery, jak na przykład mozzarella fior di latte, są wytwarzane w mocno skomplikowanym procesie, wymagającym dużego doświadczenia i wiedzy, oraz mleka dobrej jakości. W przypadku klasycznych, najpopularniejszych mozzarelli będzie to mleko krowie, lecz w ostatnich latach wróciło także do łask bawole mleko. Ma ono w sobie dużo większą ilość tłuszczy, dlatego wytwarzana z niego mozzarella buffala charakteryzuje się lekko kwaskowym, ale delikatnym smakiem. Jeśli ktoś będzie chciał skosztować jeszcze czegoś innego, to ciekawym pomysłem może być dla niego mozzarella burrata. W czasie jej wytwarzania do każdej z kulek dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu ze środka wypływa płynna masa, a wszystko przypominać będzie smakiem masło, zresztą stąd pochodzi ta nazwa. Obecnie mozzarelle włoskie są coraz częściej spotykane w najróżniejszych sklepach, z tego też powodu raczej nie będzie problemów z ich znalezieniem.
+Tekst Sponsorowany+