Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na oryginalnej pizzy mogą się znaleźć wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to w szczególności mozzarelli, która jest jednym z najpopularniejszych gatunków sera produkowanych we Włoszech. Dużej części z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, które pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.

Ser ten strzępi się trochę, co jest wynikiem tego, jak się go produkuje. Dokładnie tak samo wytwarzana jest mozzarella buffala, z tym że do niej jest wykorzystywane bawole mleko. Zawiera ono trochę więcej tłuszczu, co przekłada się na ostateczny, charakterystyczny smak. Ta odmiana mozzarelli jest lekko kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie cieszyła się dużą popularnością wśród konsumentów, ale w ostatnim czasie zaczyna się to bardzo zmieniać.

Duży wpływ na tę popularność mają też właściwości zdrowotne, głównie niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie wiedząc co to będzie można się naprawdę mocno zdziwić. Ten rodzaj sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz ma w środku torebkę wypełnioną gęstą śmietanką. Ta śmietanka daje maślany, tak charakterystyczny smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób. Włoska mozzarella burrata jest robiona z krowiego mleka, według przekazywanych przez lata receptur.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
To cię powinno zainteresować: