Jeżeli ktoś miał okazję skosztować prawdziwej włoskiej pizzy, to na pewno dostrzeże ogromną różnicę w stosunku do tego, co często jest tylko nazywane pizzą. Obecnie można taką pizzę zjeść nie tylko w samych Włoszech, ale też w wielu innych krajach, ponieważ kuchnia ta jest popularna na praktycznie cały świecie. Lecz trzeba zwrócić swoją uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, ale też z jakich składników ją zrobiono. Bo to właśnie składniki są odpowiedzialne za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Rzecz jasna zawsze zrobić je można z jakiejś zwykłej mąki, dodając zwykły ser i szynkę, ale to już to samo nie będzie. Szczęśliwie nie ma obecnie problemów ze zdobyciem takich składników, ponieważ bez problemów się je kupi w dużej ilości sklepów.
Dostępna jest oczywiście także najprawdziwsza mozzarella włoska, bez jakiej ciężko sobie wyobrazić na przykład pizzę. Ale ten gatunek sera świetnie się sprawdza także w dużej ilości innych dań, przykładowo zapiekankach czy tartach, oraz komponuje się wyśmienicie z pomidorami i ziołami w różnego rodzaju sałatkach. Włoską mozzarellę najczęściej można spotkać pod postacią niewielkich, białych kulek, znajdujących się w woreczku z zalewą. Ma ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po przerwaniu powstają charakterystyczne postrzępienia, świadczące o wysokiej jakości sera. Przeważnie jest produkowana z krowiego mleka, cechuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Ale w wielu sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella buffala, którą robi się z mleka pochodzącego od bawolic.
Dzięki temu jest ona nieco bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w ofercie włoskich serów powinny też znaleźć osoby, które nie spożywają produktów pochodzących od zwierząt, dla nich na przykład jest dostępna mozzarella fior di latte. Wszystkie mozzarelle robione są z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to również z tego, że kuchnia włoska producent stosuje wypróbowane przez lata receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+