Na pewno każdy doskonale kojarzy białe serowe kulki w zalewie z serwatki. Tym serem jest mozzarella, jaka jest przez wielu uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. A z pewnością bardzo zdrowych, gdyż mozzarella włoska z uwagi na sposób produkcji w swoim składzie ma dużo cennych składników odżywczych. Nie ma też tak dużo tłuszczu jak reszta gatunków, dlatego też powodu może być spożywana nawet przez osoby będące na diecie, zwłaszcza w odmianie light. A mozzarellę jeść można na różne sposoby.
Sprawdza się bardzo dobrze w różnego rodzaju sałatkach, szczególnie wraz z pomidorami i ziołami. Ale doskonale znają ją też wielbiciele najprawdziwszej włoskiej pizzy, gdyż bardzo dobrze się topi i jeszcze lepiej smakuje po tym stopieniu. Ser ten pochodzi z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z mleka bawolic.
Ta tradycja utrzymywana jest w dalszym ciągu, ponieważ w kilku włoskich regionach produkowana jest mozzarella buffala, mająca w swoim składzie jedynie mleko bawołów. Z uwagi na to, że to mleko ma w sobie trochę więcej tłuszczu niż to od krów, to smak buffali jest dość delikatny, a równocześnie mający lekką kwaskowość. Mozzarelle, które można obecnie najczęściej znaleźć w sklepach, wytwarzane są z mleka krowiego, i mają formę różnej wielkości kulek. Jeśli do kulek tych na etapie wytwarzania dodana zostanie niewielka ilość śmietany, to powstanie kolejny pyszny gatunek to znaczy mozzarella włoska. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany jej spróbowaniem, to z pewnością ją dostanie w jakimś sklepie mającym w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+