Potrawy włoskie są znane i cenione na całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. Z jednej strony wydają się proste i łatwe do zrobienia, ale w niejednym przypadku nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że tajemnica włoskich dań bierze się z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, udoskonalane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku często decydują szczegóły, i z tego też powodu tak dużej liczbie osób nie wychodzi to tak jak by chciały.

Następną ważną rzeczą są składniki używane do przygotowania, a kucharze z Włoch nie uznają żadnych kompromisów. Jeśli danie ma tak smakować jak smakuje w Mediolanie, Neapolu albo Rzymie, to muszą być do niego użyte najlepszej jakości produkty włoskie oryginalne. Żadne podróbki czy substytuty nie zapewnią takiego smaku, nawet jeżeli się będą podobnie nazywać. Będzie to nawet dotyczyć takich składników jak mąka, makaron czy pomidory, a już szczególnie serów. Każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, które produkowane są przez rozmaite firmy które nie pochodzą z Włoch. Niejednokrotnie firmy takie wykorzystują wsparcie włoskich fachowców, ale na ostateczną jakość mocno też wpływa mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy, wypasane niejednokrotnie w górskich dolinach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na końcowy smak sera.

Najbardziej popularną odmianę mozzarelli produkuje się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje dużo delikatności i biały kolor, i to taka właśnie wersja jest spotykana najczęściej. Lecz coraz większą popularnością cieszy się też wśród smakoszy mozzarella bufala. Do wytwarzania tego sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego jedynie od bawolic, hodowanych w zaledwie kilku rejonach kraju. Dzięki wyższej zawartości tłuszczu w mleku bawolim ta odmiana mozzarelli będzie znacznie bardziej intensywna, ma lekko kwaskowy smak i w swoim składzie zawiera znacznie więcej różnych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
To cię powinno zainteresować: