Zakłady gastronomiczne i wszystkie inne, w których jest przetwarzana żywność, muszą dbać o należytą jakość odprowadzanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w takich ściekach znajdować się nie mogą żadne tłuszcze, które mogłyby spowodować problemy z systemem kanalizacji. Z takich też powodów jedną z obowiązkowych spraw w tego typufirmach będzie zamontowanie separatora tłuszczu, i jego prawidłowe użytkowanie. Przede wszystkim istotne jest miejsce, w jakim urządzenie to zostanie zamontowane. Firmy oferujące serwis separatorów posiadają specjalistyczny sprzęt do takich zadań, ale i tak jakimś sposobem samochód musi dotrzeć gdzieś blisko, żeby się dało rozwinąć wąż.
Dużą rolę odgrywa też sam dobór separatora tłuszczu. Urządzenia te działają w bardzo prosty sposób, są bowiem złożone z pojemnika z przegrodami. Ciężkie frakcje opadają na dno, natomiast na powierzchni ścieków jest unoszony lżejszy tłuszcz. Jego warstwa nie może przekroczyć dwudziestu centymetrów, jeśli go będzie więcej, to separator nie będzie pełnił swojego zadania. Z tego też powodu pojemność zbiornika powinna zostać dopasowana do charakteru pracy danej placówki, ilości niezbędnych do przerobienia ścieków i odstępów między serwisami. Zakłada się, że serwis separatorów powinno być wykonywane nie rzadziej niż raz na miesiąc, lecz to za każdym razem ustalane jest indywidualnie.
Z uwagi na rodzaj odpadów czyszczenie musi wykonać wyspecjalizowana firma, nie będzie mógł tego zrobić właściciel lokalu gastronomicznego czy ktoś z załogi. Oni natomiast powinni sprawdzać poziom zgromadzonego tłuszczu, i jeśli będzie potrzeba jego usunięcia, to załatwienie czyszczenie. Decydując się na współpracę z firmą realizującą tego typu usługi dla większości zapewne najistotniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Lecz warto zwrócić także uwagę na to, czy taka firma funkcjonuje w pełni legalnie i daje wszystkie niezbędne dokumenty, a także czy podczas wykonywania usługi separator jest kompleksowo czyszczony i myty.