Prawdziwe włoskie sery są ogromnie popularne w wielu krajach, i bardzo słusznie cieszą się takim uznaniem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak też pozostałe produkty włoskie robione są wyłącznie z naturalnych surowców i według receptur przekazywanych przez pokolenia.
Szczególnym uznaniem cieszy się mozzarella włoska, stanowiąca podstawę każdej porządnej pizzy. Standardowe sery mozzarella wytwarzane są oczywiście z mleka krów, są w formie miękkich, białych kulek. Struktura tego sera jest lekko rozciągliwa i miękka, a przed sprzedażą są pakowane w torebki foliowe wypełnione serwatką. Tradycyjna mozzarella jest najbardziej rozpowszechniona, ale warto też zwrócić swoją uwagę na kilka jej innych odmian, jakie zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Pochodzi ona z regionu Kampania, a jej podstawową zaletą będzie to, że produkuje się ją z mleka bawolego. Na początku nie była zbyt wysoko ceniona, ale obecnie zmienia się to mocno ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Mleko bawole ma większą zawartość tłuszczu, lecz przy tym znacznie niższy poziom cholesterolu, co oznacza że dużo bardziej zdrowe od krowiego. Na naszych stołach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjną mozzarellę, lecz jego konsystencja jest zupełnie inna, z płynnym środkiem. Ta odmiana sera produkowana jest z mleka krowiego z dodatkiem śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu maślany, oryginalny smak.
+Tekst Sponsorowany+