Pizza to danie, które chyba wszystkim smakuje, z tego też powodu cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Tajemnica jej smaku przede wszystkim tkwi w odpowiednio przyrządzonym cieście, ale nie mniej ważne są też składniki o odpowiedniej jakości. A pośród nich należy zwrócić szczególną uwagę na ser, kucharze z Włoch przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.
Klasyczna mozzarella włoska jest delikatna w smaku, posiadając jednocześnie ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że w pierwszej chwili wykonanie jej nie będzie stanowiło jakiegoś dużego wyzwania, to w praktyce sytuacja inaczej wygląda. Żeby rzeczywiście ten ser miał taką strukturę i smak jak być powinno, to potrzeba mnóstwo doświadczenia i praktyki. Dlatego nawet jeśli w sklepach się znajdzie jakieś mozzarelle wykonane przez różne lokalne firmy, to nie będą one raczej smakowały tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z tego też powodu do porządnej pizzy raczej się nie stosuje serów mających wątpliwy smak, a jedynie pochodzące z Italii. Najczęściej wybierana przez klientów mozzarella jest produkowana z krowiego mleka, dzięki czemu jej smak jest bardzo delikatny. Ale odmian mozzarelli jest znacznie więcej, i można je coraz częściej kupić także w naszych sklepach. W ostatnich czasach rosnącym zainteresowaniem także się cieszy mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Tę dodaje się na etapie produkcji, dzięki czemu w środku kulki robi się nieduża torebka o ciekłej zawartości.
Kulki tej mozzarelli wyglądają z zewnątrz jak zwykłej, ale po przecięciu wypłynie z nich ciecz o maślanym smaku. Spróbować również warto mozzarelli wyrabianej z mleka pochodzącego od bawolic, która obecnie jest uważana za ser o najwyższej jakości. Wytwarzana od lat mozzarella buffala dopiero dość niedawno zyskała taki status, bo wcześniej nie była doceniana. Mleko bawole posiada dużo większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu sery wytwarzane z niego posiadają lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak.
+Tekst Sponsorowany+