+Tekst Sponsorowany+

Wielbiciele włoskiej kuchni raczej jej sobie nie wyobrażają bez mozzarelli pochodzącej z tego właśnie kraju. Ten popularny gatunek sera spotkać można w większości sklepów, ale przeważnie są to bardziej lub mniej dobre podróbki. Tak zwana mozzarella jest produkowana przez liczne firmy, niektórym się to nawet nieźle udaje, lecz tylko prawdziwa mozzarella włoska będzie smakowała tak jak należy. Jest ona nieodłącznym składnikiem wszystkich pizz, często dodaje się też ją do innych dań gorących czy sałatek. Większość z nas kojarzy ją przede wszystkim z postaci niewielkich, lekko spłaszczonych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ten rodzaj sera ma delikatną konsystencję i smak, najczęściej też posiada śnieżnobiały kolor. Jeżeli jest dobrej jakości, to przy rozrywaniu pojawiać się będą charakterystyczne postrzępienia.

Oferowaną w sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z mleka krowiego, ale we Włoszech wykorzystuje się też do tego mleko bawolic. Aktualnie ten gatunek sera nazywa się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Niewiele osób wie jednak, że zaczęto go wytwarzać już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Ze względu na dużo większą ilość tłuszczów w mleku bawolic ta właśnie mozzarella ma bardzo charakterystyczny, trochę kwaśny smak, a jednocześnie jest bardzo bogata w rozmaite odżywcze składniki.

Mozzarelle robione z krowiego mleka oferowane są też we Włoszech w kilku innych wersjach. Według sporej ilości osób świetny smak ma mozzarella burrata. Na etapie produkcji w kulce się robi niedużą kieszonkę, do której wlewana jest śmietanka. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda identycznie co klasyczny, ale po przekrojeniu wylewa się jego półpłynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest bardzo maślany i łagodny, to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Jednak chyba najbardziej ceniona pośród miłośników włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez niewielkie gospodarstwa, według tradycyjnych przepisów sprzed lat.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
To cię powinno zainteresować: